Ez az ezerarcú fehér szőlőfajta Franciaországból, pontosabban a Loire-völgyből ered.
Száraz, félédes, és sokszor mézédes borok előállítására is kiválóan alkalmas. Sokszor karakteres habzóborokat is készítenek belőle. A természetesen magas savtartalma miatt különös figyelmet igényel. Ha túlterhelt ültetvényről szüretelik, vagy nem teljesen érett szőlőkből, akkor a savtartalom a borban zavaróan magas lesz.
Sajnos nagyon sok olcsó és jellegtelen példánnyal találkozhatunk a különböző áruházláncok polcain az Újvilágból főleg Dél-Afrikából, és sokszor Kaliforniából is. Ne dőljünk be az előítéleteknek! Igenis vannak kiemelkedő példák is.
Bármilyen meglepő, de nem csak a vörösborokat őrizgethetjük évekig. A Chenin Blanc az egyik leghosszabban érlelhető fehérbort adja, a már fent említett magas savtartalma miatt. A sav adja a bor gerincét.
A jó Chenin Blanc olyan mint a jó rockzene. Minél öregebb annál jobb, és soha nem megy ki a divatból.
Fiatal korában inkább citrusos, almás, birses aromák jellemzik. Az évek múlásával mézes, akácos, baracklekváros jegyeket vélhetünk felfedezni benne enyhe fűszerességgel.
A fiatalabb frissebb változatát jéghidegen szervírozzuk 8ºC, míg a testesebb érleltebb verzióját egy pár fokkal melegebben, hogy az aromák jobban kinyíljanak. (Ez amúgy minden testesebb és krémesebb fehérborra igaz.)
Tökéletes kiegészítője egy füstölt lazacnak, sült pulykaételeknek, krémesebb sajtoknak.
Íme egy pár kiemelkedő “Steen” azaz ahogy a Chenin Blanc-t a helyiek hívják Dél-Afrikából.
Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy Miles Mossop, aztán megszületett Max, Saskia, és Kika. De kik ők?
Miles Mossop az egyik legfiatalabb vezető dél-afrikai borász a Stellenbosch borvidékről.
Az ország dél-nyugati részén, Fokvárostól keletre, mintegy 45 kilométerre húzódik. Főképp homokos, és a hegyoldalakon inkább a gránit talajfajták a jellemzők. A három meghatározó hegy a Stellenbosch, Simonsberg, és a Helderberg.
Sok helyen a talaj magas agyagtartalma miatt kiválóan tartja a vizet, és az Atlanti- óceán felőli hideg fuvallat tökéletes klímát biztosít a bortermelésre.
Miles Mossop a szörfözés mellett olyan nagy nevű borászatoknál szerzett tapasztalatot, mint Eben Sadie, a kaliforniai Far Niente, és a szicíliai Planeta. Első évjárata 2004 volt, és azonnal berobbant a köztudatba.
2004-es Saskia, és Max a gyermekei után nevezte el. Majd később jött Kika, 2009-ben.
Ez egy igazi családi borászat, mindegyik borból csak pár ezer palackkal készül. Filozófiája, hogy a borai kifinomultságot, és a egyben gyümölcs koncentráltságot mutassanak, a hely szellemét megidézve.
Aranysárga színű, barackos, frissen sült kalács, grillezett ananász aromájú, enyhén krémes, akácmézes, ugyanakkor száraz lecsengésű.
Szemenként kézzel válogatott, csak a tökéletes “botrytiszes” azaz nemes penésszel érlelt fürtöket dolgoznak fel, amit a tradicionális borkészítéshez híven lábbal préselnek. 1000-1500 palack készül évenként.
Mély aranysárga színű, pörkölt mandula, birsalma lekvár aromájú. Az élénk sava tökéletes egyensúlyban van az intenzív méz ízzel. Libamájjal tökéletes páros!