Xinomavro, a balkán ékköve

Életem egyik legkorábbi “borélménye” a retsina borhoz fűződik. Olyan 12-13 éves lehettem, amikor egy Görögországi nyaralás alkalmával megkóstoltam ezt az érdekes bort. Persze akkor még semmit sem tudtam a borokról, és fogalmam sem volt, hogy egy nagyon különleges ókorból eredő “gyantás” amforában készült bort kóstolgatok. 

Az élmény annyira sokkoló volt, hogy arra az elhatározásra jutottam, hogy soha többet nem fogok bort inni.(szerencsére nem így lett…)

Munkám során nagyon sok borral találkozom és őszintén szólva vannak olyanok, amik kevésbé hoznak lázba, de vannak olyanok is amikor majd’ kiugrok a bőrömből, hogy megkóstolhassam őket. Ilyenek a görög borok. 

Kétségtelenül a Thymiopoulos borászat az egyik kedvencem. Ez a családi borászat saját szőlőültetvénnyel rendelkezik, (sok esetben nincs a borászatoknak saját ültetvénye, és vásárolják a szőlőt) és hosszú múltra tekint vissza. Görögország északi részén, az úgynevezett Naoussa régióban található. 

Naoussa az egyik leghíresebb borrégió, Szalonikitől egy órányi vezetésre nyugatra helyezkedik el. A szőlőültetvények a város körül találhatóak, a Vermio hegység keleti lankáin. A legjobb görög vörösborok innen származnak egy különleges helyi szőlőfajtából, a Xinomavro-ból.

Xinomavro azaz savas és fekete, Görögország egyik legfontosabb kékszőlőfajtája. Későn érő, vastag fekete héjú szőlő, ami magas tanninnal és savval rendelkezik. Gyönyörű és elegáns borokká fejlődhetnek, ha jól bánnal vele. Kiválóan hosszú eltarthatósággal rendelkezik, és sokszor a híres olasz Barolo-hoz hasonlítják. A klasszikus ízjegyei az érlelt szilva, eper, és a napon érlelt paradicsomra emlékeztetnek egy kis fűszeres krémességgel. Sült húsok és báránycomb tökéletes kiegészítője. 

Apostolos Thymiopoulos borászati filozófiája, hogy a legkisebb beavatkozással készítsen igazi terroir bort a természet tiszteletben tartásával. Első úttörő bora az “Earth and Sky” (Föld és Ég) volt 2004-ben, amire sokan felfigyeltek az Egyesült Királyságban. 

De hogy jön ide a gyöngytyúk?

Apostolos az egyik legkülönlegesebb módját választotta a kártevők irtására. Ahelyett, hogy gyöngytyúkot főzne vacsorára, inkább a szőlőültetvényen tartja őket, ahol szabadon kószálhatnak és “legelhetik” a különböző bogarakat, ezzel elkerüli a rovarirtók használatát. 

Címkék: ,
Tovább a blogra »