BorVirág

“Pretty in Pink”, avagy álmodj rózsaszínt Londonban

Ha Londonban egy kis napsugarat lát az ember akkor azonnal megtelnek a parkok, és nyomban mindenki inni kezd. 

Az angolok imádják rozé borral csillapítani a szomjúságukat a nagy “kánikulában”. Szakmámból kifolyólag már lassan egy éve minden csütörtök este borkóstolót tartok, különböző témákban, a mostani a “Pretty in Pink” ami egy amerikai szerelmi vígjáték után kapta a nevét. Tehát minden “rózsaszínben”…

Általában tíz különböző bort szoktunk bemutatni és kóstolni, ami mindig nagy előkészülettel jár. Minden egyes alkalommal a borokhoz illő sajtokat, sonkát és szalámit szerzek be. Mivel több mint 5000(!!) kedves vásárlónk kapja a hírlevelünket, amin keresztül a kóstolókról értesülhet, ezért mindig telt ház van. A borbolt London egyik legszebb részén Greenwichben található, ahol kelet és nyugat találkozik.

Először nagyon megörültem a kóstoló témájának, de rájöttem, hogyha csak rozéborokat iszogatunk, az bizony egyhangú lehet…

Már a gondolat is elrettent, hogy egy unalmas kóstolót tartsak, ezért határokat nem ismerve próbáltam minden rózsaszínűt összegyűjteni, amit mindenki bátran kipróbálhat ebben a nagy melegben!

Íme a kedvenceim: 

cassis

  • Kir– népszerű francia borkoktél. Elkészítése nagyon egyszerű, kiváló vendégváró én aperitifnek használtam a kóstolón, mindenkinek megalapozza a jókedvet.

    Szükségünk van Creme de Cassis de Dijonra, ami egy édes feketeribizli likőr dijonból, ahonnan a híres mustár is származik. Ehhez kell hozzáadni egy lehetőleg könnyedebb száraz fehérbort, és más kész is az italunk. Vigyázat, a cassisból elég csak néhány csepp, olyan franciásan, ne legyen túl édes!

 

pineau-des-charentes

  • Pineau des Charentes – a Magyarországon jól ismert Cognac megyéből származó édeskés francia nedű nem igazán népszerű szeretett hazánkban, pedig nem árt kipróbálni.

    Szintén kiváló aperitif lehet, enyhén édes, alkohollal erősített bor. A legenda szerint egy “baleset” szüleménye, miszerint mustot öntöttek egy borpárlattal teli hordóba.

    Mivel a fermentáció azaz erjedés nem teljes, ezért a likőr megőrzi a szinte mustos, intenzív szőlős jegyeket, 16-22% alkoholtartalommal. Legalább 18 hónapig érlelt, ebből 12 hónap fahordóban történik. Szőlőfajtától függően a legtöbb fehér, de rozé és vörös változata is kapható.

    Kiváló kiegészítője egy hideg libamájnak, vagy éppen egy ízes érlelt spanyol sonkának sárgadinnyével. 

valse

Guillaume Valse rozé habzóbor – Xavier Guillaume neve ismerősen csenghet azoknak, akik szeretik tanulmányozni a különböző éttermek borlapjait. A hihetetlenül szerény francia  borászból csak úgy árad a nyugalom, és az az érzésünk támad, hogy szinte csukott szemmel is tudja, hogy mit csinál. É-Kelet Franciaországból, az úgynevezett Franche Comte régióban található ez az 50 évvel ezelőtt alapított családi borászat, ami manapság a világon a legnagyobb oltványiskolával rendelkezik.

Mivel a France Comte régió nem része a híres burgundinak, ezért sokkal jutányosabb áron juthatunk a boraihoz. Habzóborait tradicionális módon készíti csakúgy mint sokkal drágább társai Champagne-ban, és ugyanazokból a szőlőfajtákból.

Illatában málna és eper keveredése és krémes elegáns textúrája miatt ez a száraz habzóbor kiváló társa lehet egy spárgás, krémes rizottónak, sült csirkecombnak. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!