BorVirág

Cap Ferret, a franciák gyöngyszeme

 

Cap Ferret homokdűnéi

Cap Ferret homokdűnéi

Ha egy igazi sikkes de mégis fesztelen nyaralásra vágysz, szereted az osztrigát és a bársonyos fehér homokos tengerpartot, akkor Cap Ferret a te helyed!

Franciaország dél-nyugati partján, a második világháború történetéből is jól ismert varázslatos kis település a franciák kedvenc üdülőhelye, sok sztárral egyetemben.

Ha a Bordeaux-i reptérről nyugat felé vesszük az irányt, akkor kevesebb mint egy óra alatt megközelíthető.  Már utunk során a ragyogó napsütésben megcsap minket az óceán friss fuvallata, és a varázslatos fenyők illata.

Cap Ferret gyakorlatilag egy hosszú benyúló földnyelven helyezkedik el, az Atlanti-óceánt és az Arcachon-öblöt szeli ketté. 

Ahogy megérkezünk, olyan érzésünk támad, hogy valami kis lakatlan szigetre keveredtünk, garantáltan a legnyugodtabb nyaralás vár ránk. Bár a világítótornyon kívül nem sok látnivaló van, de egy pár nap után annyira átvesszük a helyiek ritmusát, hogy ez egy cseppet sem fog zavarni bennünket…

A lélegzetelállító homokdűnékben egész nap gyönyörködhetünk, és az aranyhomokú tengerparton pedig fesztelenül monokinizhetünk, ahogy azt a helyi francia asszonyok előszeretettel teszik.

Ne lepődjünk meg, ha egy pár nap után úgy fogjuk gondolni, hogy minden arc ismerős, és elkezdünk valami mintás, csíkos vagy pöttyös ruhák után kutatni, ugyanis ott mindenki abban jár. 

village-de-l-herbe-lege-cap-ferret-031Naphosszat bolyonghatunk a tündéri osztrigafalukban, ahol szinte minden ház falán olvashatjuk a “degustation huitres” azaz osztriga kóstolás feliratot.

Az “étlap” nagyon egyszerű, és a szigorú korlátozások miatt mindenhol ugyanaz. Osztriga, rák, és húspástétom mellett kérhetünk francia kenyeret, és persze valamilyen helyi bort. (Meg se forduljon a fejünkben mást rendelni, mert úgysem lesz.)

 

Ahova érdemes elmenni…

 

A francia "Emile"

A francia “Emile”

Emile, 

A homokos tengerparton sétálgatva rögtön megakadt a szemem az óriás osztrigatálakkal a homokban mezítláb rohangáló már idősödő francián.

Mivel az Emile is az egyik osztriga kóstoló helyek közé tartozik, ezért ne számítsunk nagy étlapra. A házi húspástétom azonban kárpótol minket! A fantasztikus kilátás a tengerre, az üveg bor, és a hullámok moraja feledhetetlen élmény! 

 

La Canfouine, 

Naplemente a La Canfouine-ről

Naplemente a La Canfouine-ről

“Canfouine” a helyi nyelvjárás szerint kunyhót jelent, de ennek semmi köze a hely kinézetéhez. A különböző színes székek, a fapadló és a tenger közelsége olyan benyomást kelt, mintha egy stégen ebédelnénk. A teljesen fesztelen szerviz is ezt igazolja… Ha arra járunk, akkor semmiképpen se hagyjuk ki a híres bio garnélarákokat, ami tényleg itt a legjobb!!

Ha vállalkozószelleműek vagyunk akkor nyugodtan rendeljünk parányi fehér rákokat is a helyi öbölből, aminek az az érdekessége, hogy nem kell megpucolni. Először kétkedve kóstoltam, de annyira apró, (jó esetben 2cm) hogy a héjuk szinte puha, kellemesen sós és friss volt, hogy szinte alig bírtam abbahagyni. Természetesen a panoráma sem utolsó…

Chez Hortense

Chez Hortense

Chez Hortense, 

Erről a fantasztikus étteremről már a nyaralás előtt hallottam egy nagyon kedves francia ismerősömtől, és ha ezt egy francia tanácsolja, akkor meg kell fogadni! Igaza is lett.

A hely nagyon barátságos, és a kockás terítők miatt azonnal otthon érezzük magunkat, és az asztalok feletti szőlőlugas varázslatos. Jó tanács: Mindenképpen foglaljunk asztalt, mert mindig telt ház van.

A széleskörű étlapról rendelhetünk friss, egészben sütött halakat, mindent ami szem-szájnak ingere, mégis van egy specialitás amiért mindenki odajár, és szinte minden asztalon látható: ez, “a” kagyló! 

Sokak szerint itt a legjobb a világon, és én is osztom ezt a véleményt.

Ha egyszer megkóstoljuk, akkor soha nem fogjuk elfelejteni, és még az olyan étterem is mint pl: Belgo (ami kifejezetten erre specializálódott Londonban) is csak halvány másolata lesz…

De miért ilyen különleges? 

A kagyló sültkrumpli mítosz...

A kagyló sültkrumpli mítosz…

Serpenyőben kacsazsírt olvasztanak, és a legjobb minőségű füstölt sonkát Toulouse kolbásszal egyetemben pirítják le.

Lényegében ez az alapja mindennek, és ezért olyan különleges. Természetesen erre jön még rá jó sok fokhagyma, friss petrezselyem, és egy  üveg száraz Bordeaux-i fehérbor. Hát nem zseniális?

A sültkrumpli elegedhetetlen része!!

 

Maison du Bassin kinti része

Maison du Bassin terasza

La Maison du Bassin, az édesszájúaknak

Ez a kis paradicsom tökéletes szállást nyújt a tengerparton, csak egy pár szobával rendelkeznek, mindezek mellett fantasztikus bár és étterem is. 

Az egyik leghangulatosabb cocktail bar Cap Ferret-ben. Nagyon szexy, mindenki csinos és szép, fantasztikus italokkal. Valamiért úgy érezzük, hogy itt tudnánk ülni órákig, tökéletes a megvilágítás, nem túl sötét, nem túl világos, és ugyanez elmondható a zenére is. Ez egy gyönyörű kerthelyiség, óriás virágokkal körülvéve, és gyertyák fokozzák a hangulatot. 

Az étterem rész kicsit modernebb mint a megszokott többi hely Cap Ferret-ben, de kétségtelenül az egyik legszebb. 

Nagyon romantikus hely, letisztult étlap, széles borválaszték jellemzi. Mint minden helynek, a Maison du Bassin is különleges valamiről, és ez a desszert kínálat. Ezt véletlenül se képzeljük el úgy, hogy a főételek után kapunk egy megszokott desszert étlapot, mert itt sokkal többről van szó. 

Külön “desszertszoba” vár ránk, ahol annyi különböző édesség van, hogy azt felsorolni nagyon nehéz, a kedvencem a

Desszertkínálat egy része

Desszertkínálat 

házi csokoládé mousse volt. Az édesszájúak kedvenc helye!

 

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!